Vezi toate anunturile de adoptii pisici.
Află ce se întamplă cu pisica ta în perioada căldurilor și tot ce trebuie să știi despre imperechiere. ...citeste mai mult
Tu și pisica ta puteți comunica, deși vorbiți limbi diferite. Iată cum folosește felina corpul pentru a comunica cu tine. ...citeste mai mult
Operația de sterilizare a pisicii este una importantă. Iată cum ajuți pisica să se recupereze ușor și repede. ...citeste mai mult
La fel precum oamenii și câinii, și pisicile au ciclu menstrual. Cu toate acestea însă, în cazul pisicilor, există câteva diferențe semnificative. Spre exemplu, denumirea ciclului menstrual la pisici este de fapt estru și apare când felina ta este în călduri. În timpul estrului, pisica ta va atrage mai mulți motani și au loc numeroase schimbări de comportament.
Primul estru al pisicii tale va apărea când felina ajunge la maturitate din punct de vedere sexual. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de șase luni. Estrul reprezintă perioada în care pisica ovulează, se poate împerechea și poate rămâne însărcinată.
Spre deosebire de oameni, sau de câini, este neobișnuit pentru o pisică să sângereze în timpul estrului. Cu toate acestea însă, există numeroase schimbări vizibile pe care le poți observa la pisica ta. Ea se va rostogoli pe podea, va cere să meargă afară, va mieuna foarte vocal, va fi foarte drăgăstoasă, va mânca mai mult (sau mai puțin) va deveni chiar și un pic mai agresivă, sau va marca anumite obiecte din casă pentru a transmite motanilor că e disponibilă cu ajutorul feromonilor. Dacă pisica nu se imperechează în perioada estrului, ciclul va continua pentru aproximativ o săptămână și se va repeta din trei în trei săptămâni.
Exită două opțiuni pentru stăpânii de pisici care trec prin perioada estrului: fie permit împerecherea și estrul se va opri odată cu apariția sarcinii, fie nu permit împerecherea și suportă toate simptomele pe care le are pisica în perioada asta. Pe termen lung însă, dacă nu îți dorești ca pisica ta să faca pui, cel mai indicat este să o sterilizezi. Nu se recomandă să lași felina să treacă prin estru constant fără să se imperecheze, acest lucru putând duce la grave probleme de sănătate.
Cea mai bună metodă să previi apariția estrului este să sterilizezi pisica. Prin sterilizare este scos o parte din aparatul reproducător al pisicii, astfel fiind stopate total perioadele estrului.
Există și numeroase medicamente care previn apariția estrului la pisici, însă nu le recomandăm, acestea fiind bogate în hormoni, care pe termen lung duc la apariția unor probleme grave de sănătate la feline, dintre care cea mai cunoscută este cancerul mamar.
Există situații în care pisica se confruntă cu scurgeri vaginale (mucus, sânge, puroi). Există numeroase cauze care pot determina aceste scurgeri. În cazul în care felina are astfel de scurgeri cel mai bine este să consultați medicul veterinar.
Cel mai adesea stăpânii observă mici pete de mucus cu sânge, elimitate din vaginul felinei, pete care apar mai ales în perioada estrului. Aceste scurgeri pot fi cauzate de: traumă vaginală, infecție vaginală, infecție a tractului urinar, prezența unor celule anormale în zona vaginului, placentă neeliminată complet în urma unei nașteri, moartea unui pui în cazul pisicilor gestante, sau prezența unor obiecte străine în zona vaginului.
Administrarea de medicamente pe bază de estrogen în timpul estrului, pot determina modificarea celulelor de la nivelul vaginului, ceea ce va duce la scurgeri cu pete de sânge.
Pentru diagnostic și tratament în cazul scurgerilor vaginale este necesar consultul medicului veterinar.
Află care sunt bolile care pot apărea în timpul sarcinii la pisici pentru a le putea preveni. ...citeste mai mult
Sarcina pisicii tale poate fi intrerupta! Iata ce trebuie sa iei in considerare inainte de o asemenea decizie. ...citeste mai mult
Castrarea te asigură că motanul nu va avea urmași nedoriți. Iată când și de ce castrăm motanul! ...citeste mai mult