Întrebări frecvente – Îngrijirea pisicii

Întrebările cu privire la îngrijirea pisicii pot să varieze de la „Cum să fac schimbarea domiciliului mai ușoară pentru pisica mea?” continuând cu  „Ce fel de șampon pentru paraziți ar trebui să folosesc pentru pisoiul meu?” și terminând cu „Cum știu că a sosit momentul să mă despărt de pisica mea?”.

În acest articol am adunat o serie de întrebări frecvente cu privire la îngrijirea pisicii tale.

Este bine să țin pisica doar în casă?

Unii specialiști consideră că a crește o pisică doar în casă reprezintă o cruzime pentru ea, mai ales dacă este singura pisică din familie. Însă alți specialiști consideră că accesul pisicii în afara locuinței poate reprezenta un pericol pentru aceasta. Pe de o parte pisica ta poate deveni o victimă a traficului sau a câinilor din jur, iar pe de altă parte contactul cu alte pisici poate duce la preluarea unor boli contagioase sau unor paraziți.

Există însă și specialiști care promovează soluții de mijloc care să permită pisicii tale să exploreze lumea din afara locuinței într-o manieră sigură. Printre metodele respective se număra plimbarea pisicii prin grădină doar sub supraveghere atentă din partea stăpânului, plimbarea în lesă, sau crearea unei camere speciale în gradină similară unei sere, unde pisica ta se poate plimba în voie.

Este bine să las pisica afară după ce m-am mutat într-o nouă locuință?

De obicei, persoanele care se mută într-o nouă locuință într-o zonă care pare să prezinte mai puține pericole, se întreabă dacă este ok să lase pisica să exploreze noua zonă. Nu există un răspuns fix afirmativ sau negativ la această întrebare. Înainte de a lăsa pisica afară, analizează zona în care locuiești și vezi cât de frecvent este traficul, dacă sunt sau nu animale de pradă, sau câini sau alte pisici care ar putea să o rănească sau să-i transmită unele boli sau paraziți.

Care e diferența dintre părul de pisică și blana de pisică?

Orice blană este constituită din fire de păr, dar nu oricare fire de păr alcătuiesc o blană. Se spune că toate mamiferele au  păr, începând cu oamenii și terminând cu maimuțele. Însă termenul de blană se referă la mamifere care prezintă o grosime destul de mare a stratului de păr de pe corp. Blana unei pisici poate fi alcătuită din unul pănă la 3 tipuri de păr.

Cum pot să protejez cablurile electrice de pisica mea?

Pisicile au tendința de a roade lucruri din plastic atunci când le cresc dinții. Pentru a împiedica pisica să roadă cablurile și firele electrice există două metode principale și eficace. Fie introduci toate cablurile în tuburi de polietilenă, fie stropești firele cu spray-ul amar special creat pentru astfel de situații. În primul caz, tuburile de diferite dimensiuni sunt constituite din materiale care nu permit colților pisicii tale să le pătrundă. În al doilea caz, firele vor avea un gust amar care ii va displăcea pisicii tale și va renunța la rosul firelor.

Există vreun medicament pentru năpârlirea pisicii?

Năpârlirea nu este o boală ci este un fenomen normal specific tuturor animalelor, chiar și oamenilor. Pisicile năpârlesc tot timpul anului: vara datorită căldurii excesive, iar iarna datorită aerului uscat generat de frig. Există medicamente despre care se spune că previn năpârlirea însă nu au fost demonstrate efectele acestora. Ce poți face este să perii pisica zilnic pentru a îndepărta părul care urmează să cadă peste tot în locuința ta.

Este ok să dau lapte pisicii mele?

În mod normal laptele nu este recomandat pisicilor adulte deoarece un procent foarte mare dintre acestea manifestă intoleranță pentru lactate. Însă dacă pisica ta bea lapte zilnic și nu vomită sau nu are diaree, este ok să continui să-i dai lapte. Unii medici veterinari spun că este mai bine să dai pisicii smântână în loc de lapte deoarece aceasta conține mai puțină lactoză. Deasemenea există și lapte praf special creat pentru pisoi.

Este normal ca pisica mea să slăbească vara?

Pierderea greutății pe timpul verii este normală pentru pisici. La fel ca și în cazul oamenilor, în timpul verii, datorită căldurii excesive, apetitul pisicii scade. De aici rezultă și scăderea în greutate. Însă dacă slăbitul este însoțit și de alte simptome precum letargie sau dificultăți la urinare este mai bine să consultați un medic veterinar. Deasemenea dacă pisica ta avea o greutate mai ridicată decât normala și slăbește foarte mult într-o perioadă scurtă de timp, consultă un medic, întrucât poate suferi de o boală hepatică.

Cum îmi dau seama că pisica mea e însărcinată?

În primul rând trebuie să te întrebi dacă pisica ta a fost afară și a avut ocazia de a rămâne însărcinată. Dacă nu a fost afară, înseamnă că nu are cum să fie gestantă. Însă dacă s-a plimbat prin vecini situația se schimbă.

În primele săptămâni pisica nu prezintă nici un simptom care să inducă idea de sarcină. După a treia săptămână de gestație, sfârcurile își schimba culoarea ajungând la un roz foarte intens. Deasemenea, dacă pisica ta este gestantă va petrece mult mai mult timp dormind și căutând alintări și dragoste din partea membrilor familiei. După a 5-a săptămână de sarcină, pisica se îngrașă iar pofta ei de mâncare crește considerabil.

Cum aflu sexul/genul unei pisici?

Pentru a determina sexul unei pisici trebuie să te uiți sub coada acesteia. În cazul unui mascul nesterilizat se văd testiculele. În cazul unui mascul sterilizat, trebuie să te uiți mai atent să vezi dacă se observă două pungi foarte mici din fostele testicule. Dacă nu vedeți nici testiculele nici urmele extirpării lor, atunci aveți o femelă. Determinatul sexului unei pisici poate fi un proces destul de greu, chiar și unii experți mai greșesc din când în când.

Cât timp trebuie să stea un pisoi cu mama lui?

Un pisoi ar trebui să stea cu mama cel puțin 8 săptămâni. Însă perioada recomandată de medicii veterinari este de de 12 săptămâni. Deși se poate întâmpla ca puii de pisică să fie înțărcați mai devreme de 8 săptămâni, nevoia acestora de a se alăpta cu laptele matern poate să revină din când în când. Pisoii luați de lângă mama lor înainte de fi înțărcați vor dezvolta comportament de alăptare și vor încerca să sugă fie un material mai moale, fie o jucărie de pluș, fie o altă pisică, sau chiar pielea stăpânului. De cele mai multe ori acest comportament îi va fi caracteristic toată viața.

Ce este Sindromul Blănii Zbârlite?

Sindromul blănii zbârlite este numele cunoscut pentru Sindromul Hiperesteziei la Feline. Printre simptomele pe care acest sindrom le prezintă se numără:

  1. Zbârlirea blănii din partea de jos a spatelui alături de încercarea pisicii de a se mușca de acea blană sau de coadă.
  2. Mienunat continuu fără nici un motiv, mai ales noaptea.
  3. Pupile dilatate și momente de pierdere în spațiu a privirii.
  4. Alergatul în cerc sau curse dintr-o parte în alta a camerei.
  5. Sensibilitate la atingere.

Principalul mod de tratare a acestui sindrom presupune înlăturarea factorilor de stress din jurul pisicii și joaca activă cu ea pentru a consuma energia în exces pe care o are. Deasemenea mai sunt recomandate și medicamente anticonvulsive sau calmante.

Ce trebuie să fac dacă pisica mea este constipată?

De cele mai multe ori pisicile suferă de constipație dacă nu beau suficiente lichide, sau dacă mănâncă doar mâncare uscată. Însă există și cazuri în care constipația apare ca urmare a problemelor la nivelul tractului urinar.

Constiparea poate fi fatală pentru pisica ta și trebuie tratată cât mai curând posibil. Este recomandat să duceți pisica la medicul veterniar. Acesta o va consulta și îi va prescrie supozitoare sau medicamente orale pentru a o ajuta să defece.

Leave a Reply