Scoaterea definitivă a unghiilor pisicii – avantaje, dezavantaje şi alternative

Scoaterea definitivă a unghiilor este o variantă pe care mulţi stăpâni de pisici o aleg pentru a scăpa definitiv de grija zgârierii mobilei din casă. Însă, ceea ce nu ştiu stăpânii este că scoaterea definitivă a unghiilor este un procedeu extrem de dureros pentru pisici, care le afectează emoţional pe o perioadă foarte lungă. Iată răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de acest procedeu.

Ce presupune procedura de scoatere a unghiilor pisicii?

Deşi există mai multe tehnici, toate au în comun un singur lucru: să scoţi definitiv unghiile, precum şi o parte din osul din care acestea cresc. Dacă nu tai şi partea de os, unghiile vor creşte la loc, însă cu cât tai mai puţin os, cu atât mai bine.

Cea mai comună tehnică are la bază o ghilotină, cu o lamă care alunecă şi taie drept articulaţia care uneşte osul din care cresc unghiile de următorul os, care este mai mare.  Procedura presupune să tai şi pernuţa în două, pentru a putea ajunge la os. Cu alte cuvinte, este ca şi cum ţi-ai tăia tu vârful degetelor în jumătate. Întrucât pernuţele sunt tăiate, felina nu va putea merge fără disconfort o perioadă foarte lungă de timp, până când se vindecă tăietura.

 O altă tehnică, mai cosmetică, are la bază o lama curbată, a cărei formă îi permite să intre sub pernuţă şi să taie unghia şi osul, fără a o afecta. Întrucât pernuţele nu sunt tăiate, pisica va merge fără dureri într-un timp mult mai scurt. Această tehnică, deşi este mai bună pentru pisici, necesită foarte mult timp şi nu toţi medicii veterinari sunt dispuşi să o folosească.

De ce sunt majoritatea oamenilor împotriva scoaterii ghearelor?

Unii oameni consideră că nu este natural să scoţi ghearele unei pisici, mai ales pentru că acest procedeu aduce un beneficiu doar stăpânilor, nu şi pisicii. Însă există şi alte argumente care stau la baza refuzului scoaterii ghearelor: durerea groaznică prin care trece pisica, timpul lung de convalescență, complicaţiile care pot apărea, etc. Cu alte cuvinte, pisicile se nasc cu gheare şi aşa trebuie să trăiască.

Există şi motive bune pentru a scoate ghearele unei pisici?

Există şi motive bune care stau în spatele deciziei de a scoate definitiv unghiile unei pisici. Cel mai frecvent, se întâmplă să fie necesară această procedură întrucât una, sau mai multe unghii are la rădăcină o tumoare.  

Uneori, stăpânii se îmbolnăvesc, iar sistemul lor imunitar nu le permite să se expună la microbii şi bacteriile care se află pe unghiile pisicii, mai ales dacă aceasta circulă şi în afara locuinţei.

Însă cel mai frecvent motiv este legat de obiceiul destructiv al pisicii de a zgâria mobilierul din locuinţă.

Scoaterea unghiilor este un procedeu dureros pentru pisica? De cât timp are nevoie pisica pentru recuperare?

Gradul durerii pe care o simte pisica depinde de tehnica folosită pentru a scoate unghiile. La fel ca orice altă operaţie, şi această este însoţită de o anumită intensitate a durerii. Însă cel mai important este ce faci după operaţie, pentru a reduce această durere.

Timpul de recuperare după această operaţie depinde de asemenea de tehnica folosită. Tehnica cosmetică este însoţită de o vindecare mult mai rapidă, pisica având nevoie de o săptămână pentru a putea merge din nou. Tehnica cu ghilotina, presupune cel puţin 3 săptămâni, sau chiar şi mai mult de durere cruntă pentru felina ta.

Scoaterea definitivă a unghiilor poate provoca alte complicaţii medicale?

Ca în cazul oricărei alte operaţii, poate apărea o infecţie, mai ales pentru că aceasta procedură nu este una sterilă. În acelaşi timp, dacă procedura nu este executată corect, rişti să chinui pisica şi unghiile să crească înapoi. Însă noua creştere nu este una normală, şi va duce la formarea de abscese.  

Cum este afectată emotional pisica?

Deşi există numeroase poveşti, conform cărora felina va începe să muşte mai mult, sau va urina în afara litierei nu există nici o dovadă exactă că aceste acţiuni ar fi adevărate.

Mai poate să iasă afară o pisică care nu mai are unghii?

Răspunsul la această întrebare este în mod evident NU. Să laşi o pisică fără gheare afară este un gest crud din partea ta, întrucât ea nu se poate apăra de nici un fel de atac. Astfel, dacă ai decis să-i scoţi ghearele definitiv, trebuie să o ţii numai în casă, pentru tot restul vieţii ei.

Leave a Reply