Sunt pisicile albe surde?

Se spune despre pisicile albe că ar fi și surde, însă ce nu se spune este faptul că nu toate pisicile albe suferă de acest handicap, ci doar unele din ele. Întradevâr există o legătură între culoarea alba a blănii și surzenie în cazul felinelor, însă această legatură este una genetică, destul de complicată.

Ce dă culoara albă a blănii pisicii?

Strict genetic, nu există o genă care să dea culoarea albă a blănii pisicilor. Există însă o genă numită gena W, care mascheaza gena care dă în mod normal culoarea blănii, impiedicând apariția oricărei alte culori, aceasta rămânând astfel albă. Cu alte cuvinte, pisicile albe au o genă pentru o altă culoare, însă această genă este mascată de gena W, care nu permite dezvoltarea melaninei, impiedicându-se astfel apariția acelei culori.

Care este legatura între blana albă și surzenie la pisici?

Melanina este o substanță care afectează nu doar culoarea blănii pisicii, dar și cohleea, situată în partea inferioară a urechii. Astfel, dacă pisica are gena W care previne dezvoltarea melaninei, acest lucru va duce în scurt timp la apariția surzeniei, fiind afectată cohleea.  Aceeași genă care maschează gena culorii este responsabilă și pentru culoarea albastră a ochilor. Astfel, dacă pisica are ochii albaștri există șanse să fie surdă, însă dacă felina are doar un ochi albastru, are șanse să fie surdă la o ureche, cealaltă putându-se dezvolta normal.

Lucrurile nu sunt însă atât de simple. Există și alte motive pentru care o pisică are balana albă, la fel cum există și alte gene care afecteză culoarea ochilor. De exemplu, pisicile Siameze au de obicei ochii albaștri. Astfel, dacă felina ta are un strămoș cu gene Siameze, poate să aibă în prezent ochii albaștri și un auz perfect. Chiar și în cazul pisicilor cu pedigree nu se cunosc strămoșii astfel încât crescătorii să poată fi siguri că nu există o felină Siameză pe istoric.

Alte rase de pisici predispuse la surzenie

Nu toate rasele de pisici sunt create în mod egal, iar unele feline sunt mai predispuse la surzenie ca altele. Conform manualului “Ghidul Standard pentru Rasele de Pisici” următoarele rase de feline sunt purtătoare ale genei W: Albă Schotish Fold, Albă Europeană, Albă Foreign, Norvegiană de pădure, Siberiană Albă, Albă de Turcia, Albă de America, Albă Cornish, Albă Devon, Albă British Shorthair, Albă Manx, Albă Maine Coon. Puii care rezultă din părinți de rasă pură din una dintre aceste rase vor fi cu siguranță surzi datorită faptului că ambii părinți sunt purtători de genă W.

Există și alte cauze pentru culoarea albă a blănii pisicii?

Culoarea albă a blănii pisicii nu este dată doar de prezența genei care maschează gena care dă culoare. Există și posibilitatea ca felina să sufere de albinism, blana neavând nici un fel de pigmentare. Felinele care suferă de albinism au de obicei ochii roz, fiind în același timp si foarte sensibile la lumină. Fizic, nu există nici un fel de diferență în ceea ce privește culoarea blănii între cele două tipuri de pisici însă felinele care suferă de albinism nu sunt surde, cohleea dezvoltându-se normal. De asemenea, există feline care au doar pete de blană albă care acoperă celelalte culori. In aceste situații se poate întâmpla ca pata albă să acopere întregul corp al pisicii. Însă, dacă felinele care au pete albe pe blană au și ochii albaștri, sunt foarte mari șanse ca acestea să fie surde.

Care sunt șansele ca o pisică albă să fie surdă?

Orice stăpân de pisică cu blana albă vrea să știe care sunt șansele ca felina lui să fie surdă. Nu există o aproximare fixă, însă un lucru este cert, dacă felina cu blana albă are și ochii albaștri, șansele ca ea să fi surdă sunt de 60-80%. Dacă pisica cu balana albă are doar un ochi albastru, șansele ca ea să fie surdă sunt de 30-40%. Dacă felina cu blana albă are ochii de altă culoare decât albastru, șansele ca ea să fie surdă sunt de 10-20%. Există însă și posibilitatea ca felinele care au o cu totul altă culoare la blană să fie surde, însă in aceste situații cauzele sunt cu totul altele.

Cum îți dai seama că pisica ta e surdă?

Dacă suspectezi că pisica ta albă este surdă, trebuie numaidecât să o testezi pentru a confirma această teorie. Medicul veterinar îți va recomanda testul necesar pentru a determina dacă felina e surdă. Însă, până să ajungi la medicul veterinar, poți observa comportamentul ei prin casă atunci când faci gesturi precum: aplauze, fluierat, strigatul numeului ei pentru a vedea dacă răspunde. Pentru a fi sigur că pisica este întradevăr surdă și nu a ales doar să te ignore, trebuie să repeți gesturile care sunt menite să-i atragă atenția.

Traiul cu o pisică surdă

Dacă pisica ta albă este surdă nu e cazul să fii stresat. Pisicile surde duc o viață perfect normală, însă trebuie ținute doar în casă și supravegheate mai atent, având în vedere că nu vor putea auzi traficul sau alte pericole. Ea nu va veni când o chemi însă va învăța să răspundă pozitiv la anumite gesturi pe care le stabiliți impreună și care întră în raza ei viziuală.

Leave a Reply